Työn jäljen näkeminen motivoi niin työssä kuin vapaa-ajallakin.
Ilpo Mustonen työskentelee Apila Groupissa laboratoriopalveluasiantuntijana, ja koulutukseltaan hän on kemian lisensiaatti. Kun Ilpon työkavereilta kysytään, mitä miehestä tulee ensimmäisenä mieleen, he mainitsevat elämänviisauden ja huumorin. “Ei huono,” Ilpo hymähtää. “Hyvin tiivistetty. Tosin luonnehdinnasta puuttuu lehmänhermoisuus, sekin on joskus tullut mainittua.”
Apilassa Ilpon tehtäväkenttään kuuluu laboratorio- ja mittausmenetelmien kehittäminen asiakkaiden tarpeisiin. Tämän lisäksi hän työskentelee muovien ja polymeerien kiertotalouteen liittyvien selvitysten, hankkeiden ja analyysien parissa.
Ilpon vastuualueet löytyvät erityisesti suhdetoiminnasta. “Käytännössä tämä tarkoittaa paljon puhelimessa oloa ja sähköpostiviestittelyä esimerkiksi alihankkijoiden ja muovialan yritysten kanssa.” Ilpo pitääkin omana erityisosaamisenaan kykyään hyödyntää kontakteja ja etsiä yhteistyökumppaneita. Myös kokonaisuuksien ja syy-seuraus-suhteiden hahmottaminen on Ilpon vahvuus. “Kehittämisen paikka sen sijaan olisi omien muistiinpanojen organisoinnissa,” Ilpo vitsailee.
Opettajahaaveet ohjasivat valintoja
Isona Ilposta piti tulla opettaja. “Olin varmaan jostain kuullut, että opettajilla on pitkät kesälomat ja kohtalaisen hyvät palkat. Toinen vaihtoehto oli lentäjä, mutta se nyt on varmaan jokaisen pikkupojan unelma. Opettajahaave on kyllä johtanut myöhempiinkin valintoihin.”
Apilaan ja kiertotalousalalle Ilpo päätyi vuoden 2021 toukokuussa, sattuman kautta, kuten moni muukin. Ensikontakti Apilaan oli saman vuoden alussa tammikuussa, ja siitä eteenpäin asiat etenivät omalla painollaan.
Nykyisen työnsä kiertotalouden parissa Ilpo kokee kiinnostavaksi. “Kyllä kiertotalous on kantava kiinnostuksen lähde. Koen, että pääsen aitiopaikalla vaikuttamaan ympäristöä säästäviin tai vähemmän kuormittaviin materiaaliratkaisuihin.” Arkisessa aherruksessa innostaa eniten työn monipuolisuus, vaihtelevuus ja haastavuus. Myös yrityksen koko tuntuu sopivalta, sillä työyhteisössä kaikki tuntevat toisensa, ja Ilpo kokee työpanoksensa merkitykselliseksi.
Asiakastyössä teot ratkaisevat
Asiakastyössä Ilpoa motivoi erityisesti tieto siitä, että omalla työllä pystyy vaikuttamaan ympäristöllisiin asioihin. Motivoivaa on myös kustannusajattelu, kun työssä pyritään löytämään asiakkaan kannalta kustannustehokkaita ratkaisuja. “Tykkään, kun asiakkaat ovat tyytyväisiä, se on aina kiva. Jos homma menee putkeen ja saadaan asiakkaalta hyvä palaute ja jatkoasiakkuus, silloin olemme onnistuneet.”
Ilpo korostaa, että asiakastyössä toki tyytyväinen asiakas on aina paras palkinto tehdystä työstä, mutta talon sisäisen ilmapiirin merkitystä ei myöskään pidä aliarvioida. “Viihtyisä ja toisiaan kannustava työyhteisö on turvallinen paikka ideoida kaikkea uutta”
Työskentelyfilosofiastaan Ilpo nostaa esille tunnollisuuden, mitä myös hänen työtoverinsa ovat korostaneet. Mottoa kysyttäessä mies purskahtaa nauruun: “Kahvipöydässä on joskus tullut lohkaistua kyseenalaisiakin mottoja, mutta ehkä se motto olisi: olet mitä teet, eikä mitä sanot tekeväsi. Teot ratkaisee.”
Pitkä ura kemian työtehtävissä
Uransa aikana Ilpo kertoo tehneensä “vaikka mitä”. Ilpolla onkin lähes 20 vuoden kokemus hanketyöskentelystä muun muassa materiaalikemian, nano-optiikan ja muovitekniikan projekteissa. Kemistin töitä hän on tehnyt opiskeluajoista lähtien, muun muassa pitkän uran Itä-Suomen yliopistolla ja Karelia Ammattikorkeakoulussa tutkijana ja erikoistutkijana. Ennen valmistumistaan hän ehti tehdä myös opettajan töitä.
Pesäpallo on ollut lähellä Ilpon sydäntä aina, ja jo tutkija-aikoina hän valmensi juniorijoukkueita. Kohtalo johdatti hänet tutkijauran jälkeen Joensuun Mailan (JoMa) toiminnanjohtajaksi, työhön, jossa hän pääsi toimimaan ihmisten parissa ja vaikuttamaan. Toiminnanjohtajan pestiä hän hoiteli yli kahdeksan vuoden ajan, jonka jälkeen hän siirtyi Apilalle.
“Kemistin koulutus soveltuu moneen. Kemian alalla vaadittava järjestelmällisyys ja organisointitaidot ovat hyödyksi useimmissa töissä.”
Työuraltaan Ilpo nostaa esille onnistumisena JoMan ajoilta erilaiset erityisesti hyväntekeväisyyteen suunnatut kampanjat. Yksi saavutus uran varrelta on kuitenkin erityisesti jäänyt mieleen. “Nuorena, jo ennen opiskeluja, pääsin työpaikkaan nimeämän Pyhäselän haja-asutusalueiden tiet. Se oli hauska työ. Ajelin pitkin ja poikin silloista Pyhäselän kuntaa ja kyselin asukkailta mikä laitetaan tielle nimeksi. Lähes kaikki halusivat kahvittaa ja jutella. Kemistinä onnistumisia on tullut sen verran mukavasti, että yhtä yksittäistä on mahdotonta nostaa esille.”
Kiertotaloutta ja konkretiaa
Vapaa-aikanaan Ilpo valmentaa nuorten pesäpalloa. Ennen valmennusta oli lähes joka ilta, nykyisin D-tyttöjen (alle 14-vuotiaat) valmentajana treenejä on kohtuullisesti vain 1–2 kertaa viikossa. Myös pesäpallon katsominen penkkiurheiluna kuuluu vapaa-ajan harrastuksiin, ja Ilpo katsookin lähes kaikki pelit, jotka aikatauluun sopivat.
Muita harrastuksia ovat polttopuiden teko, nikkarointi, retkeily ja matkailu. Saunominen on kova juttu, ja sauna lämpiääkin lähes joka ilta. Yleisesti ottaen Ilpo haluaa nähdä työnsä jäljen. “Tykkään siitä, kun saan jotain näkyvää aikaan, oli se sitten pelaajien kehittyminen, polttopuut tai metsän raivaus.”
Myös kiertotaloudessa Ilpoa kiehtoo konkretia. “Oma ymmärrys siitä, miten kiertotaloutta voi edistää on kasvanut. “Työ on tavallaan tullut kotiin. Seuraan, minne roskat päätyvät, ja lisäksi materiaaleja katsoo ihan eri tavalla: voisiko tästä ideoida jotain muuta, kuin poltettavaa jätettä. Lisäksi on hienoa huomata, että kontaktin myötä moni asiakaskin on saanut ahaa-elämyksen.”
Nykyisten työtehtävien myötä Ilpon ymmärrys kiertotaloudesta on kasvanut, ja uutisiakin tulee seurattua eri tavalla kuin aiemmin. “Minulle kiertotalous merkitsee luonnonvarojen rajallisuuden ymmärtämistä, sekä tähän pohjautuvaa järkevää materiaalien uudelleenkäyttöä.”
Entä mikä Ilposta tulee isona nyt? “Elämä näyttää, ei voi tietää. Teenkö eläkkeelle asti kemistin hommia. Tällä hetkellä voisin vaikka tehdäkin.”
Tämä oli 7. osa Apilan henkilöstöesittelysarjaa. Voit lukea aiemmat esittelyt täältä:
Kehitysjohtaja Kirsi Mononen on työpaikan laatupoliisi
Teknologia-asiantuntija Olli Mulari tuntee tehtaiden sielunelämän
Toimitusjohtaja Mervi Matilainen luottaa kemian voimaan
Laboratoriomestari Erja Jaala antaa luovuudelle tilaa myös laboratoriossa
Kemian asiantuntija Tiina Rasilainen huolehtii projektien sujumisesta ”just eikä melkein”
Materiaaliasiantuntija Juha Timonen on tuhannen tarpeellisen tiedon mies